VERMONT SOUND STUDIO

Sited in a rural New England landscape adjacent to an existing house, the Vermont Sound Studio was created for a New York session artist and producer looking for a slower pace and outdoor recreation.  The functional requirements for the studio were achieved by separating the program into a large recording and editing space and an isolated workshop, office, and break space.  The basic forms are inspired by regional vernacular building types, but detailed in a contemporary manner.  A standing seam zinc roof serves as a base for an extensive photovoltaic cell array designed to offset the power used annually by the 5,000 square foot building.  The studio spaces must be acoustically isolated from each other and from the main control room.  This is accomplished by constructing each volume as a completely separate floor, wall, and ceiling shell supported by high-strength spring isolators.  Each space is air conditioned and heated by independent duct and radiant tubing loops. Heat is provided via a high-efficiency wood gasification boiler housed in a freestanding structure nearby. Excess energy produced by the boiler is stored in a reused bulk milk storage tank. Firewood is culled from the surrounding forest according to a forest management and permaculture plan and stored in a covered area adjacent to the heating shed.

Credits:  Ian Roll project designer while at Ryall Porter Sheridan Architects